Komunikaty

Komunikat o szkodliwości Barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowski Mandel)

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie informuje, że na terenie województwa podkarpackiego stwierdza się występowanie roślin barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowski Mandel). Roślina ta występuje głównie na terenach wilgotnych, w pobliżu cieków   wodnych,   kanałów   i   rowów,   także   na   poboczach dróg i przy szlakach turystycznych oraz na nieużytkach czy odłogach. Barszcz Sosnowskiego jest rośliną silnie zachwaszczającą teren, a dodatkowo włoski na liściach i łodygach wytwarzają parzącą substancję, która może powodować zapalenie skóry oraz błon śluzowych, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran. Jego parzące działanie nasila się podczas słonecznej pogody, wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza. Szczególnie podatne są dzieci i osoby cierpiące na alergie.

Barszcz Sosnowskiego zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu ochrony roślin nie jest roślina kwarantannowa podlegająca obowiązkowi zwalczania. W świetle obowiązującego prawa nie ma obecnie możliwości wprowadzenia w kraju obowiązku zwalczania organizmu niekwarantannowego, a tym samym wydawania decyzji administracyjnej nakazującej zwalczanie tej rośliny. Właściciele i użytkownicy gruntów w przypadku stwierdzenia wystąpienia roślin barszczu Sosnowskiego we własnym zakresie winni zadbać o właściwą kulturę rolną nie dopuszczając do zachwaszczenia, wykorzystując przy tym metody agrotechniczne i chemiczne.

 

Szczegółowe informacje na temat biologii, szkodliwości i sposobów zwalczania barszczu Sosnowskiego znajdują się w załączonej ulotce

Wiadomość powiązana z

Rejestr zmian

Dokument wytworzony przez: Referat Rozwoju Gospodarczego.
Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 01 sierpnia 2013 13:45
Dokument wprowadzony do BIP przez: Waldemar Kuś
Ilość wyświetleń: 2781
01 sierpnia 2013 13:46 (Waldemar Kuś) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
01 sierpnia 2013 13:45 (Waldemar Kuś) - Dodanie dokumentu. (Dokument opublikowany)